ИЗВЕШТАЈ ОД ТЕРЕНСКА ИСТРАЖУВАЧКА АКЦИЈА - (СЛАН ДОЛ 26.05.15)

Датум на објава:
Jan. 26, 2024, 8:27 a.m.

На  26.04.2015 (петок) се одржа првата еднодневна истражувачка акција на Истражувачкото друштво на студенти биолози. Почнувајќи од локалитетот Бунарџик, најголемиот дел од теренот беше Слатина, движејќи се се до близина на село Пенуш, на околу просечно 250-350 метри надморска височина, беа забележани околу 23 видa на дневни пеперутки. Стаништата се брдски пасишта со грмушки и рамни пасишта. Самиот предел е доста сув, но движејќи се кон реката Брегалница еколошките услови се погодни за живот на пеперутките. Беше очекувано да се забележат повеќе видови, меѓутоа климатските услови, т.е доцнењето на пролетта оваа година доведува до појава на некои видови малку подоцна од вообичаеното. Иако наша цел не беше квантитативност на видовите, сепак можеше да се забележи дека подоминантни беа видови од фамилиите Pieridae и  Nymphalidae во однос на другите видови.
[su_box title="" style="glass" box_color="#63b1e6" title_color="#ffffff"] 1. Lycaenidae 2. Pieridae 3. Nymphalidae 4. Papilionidae 5. Hesperidae [/su_box]
Видови:  
1.                   Glaucopsyche (Glaucopsyche)  alexis (Poda 1761)
2.                   Papilio machaon L. 1758
3.                   Leptidea sinapis (L. 1758)
4.                   Nymphalis  antiopa (L. 1758)
5.                   Anthocharis cardamines (L. 1758)
6.                   Colias  alfacariensis Ribbe 1905
7.                   Coenonympha  pamphilus (L. 1758)
8.                   Pieris rapae (L. 1758)
9.                   Callophrys rubi (L. 1758)
10.               Colias  croceus (Fourcroy 1785)
11.               Erynnis tages (L. 1758)
12.               Lasiommata megera (L. 1767)
13.               Polyommatus (Polyommatus) thersites (Cantener 1835)
14.               Plebejus (Plebejus) argus (L. 1758)
15.               Melitaea trivia (D.&S. 1775)
16.               Polygonum c-album (L. 1758)
17.               Anthocharis cardamines (L. 1758)
18.               Nymphalis  antiopa (L. 1758)
19.               Pieris napi (L. 1758)
20.               Pieris brassicae (L. 1758)
21.               Iphiclides podalirius (L. 1758)
22.               Scolitantides orion (Pallas 1771)
23.               Leptidea duponcheli (Staudinger 1871)
Сландол, Бунарџик, брдско пасиште, 26.04.2015, 250-350 мнв – (видовите од 1 до 14) Сландол, близу с. Пенуш, рипариски хабитат (покрај река), 26.04.2015, 250 мнв. – (видовите од 15 до 23).
Целиот документ посликовито со сите детерминирани видови можете да го погледнете ТУКА..
  РАКОВОДИТЕЛ НА СЕКЦИЈА: МЕЛОВСКИ ДИМЕ ИЗРАБОТИЛ: ТРЕНЧЕВА МАРИЈА

Датум на објава:
Jan. 26, 2024, 8:27 a.m.