Запознајте се со Тасманскиот волк- Thylacine (Фото + Видео)

Датум на објава:
Jan. 26, 2024, 8:27 a.m.

Статус
Изумрен (1936) (IUCN 3.1)
Научна класификација
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Infraclass: Marsupialia
Order: Dasyuromorphia
Family: †Thylacinidae
Genus: Thylacinus
Species: T. cynocephalus
Thylacine-от е волк и бил еден од  најголемите познати месојадни торбари на модерното време. Тој е попознат како Тасманискиот тигар (поради своите шари на долниот дел на грбот) или Тасмански волк. Со потекло од континентална Австралија, Тасманија и Нова Гвинеја, се верува дека изумрел во 20-от век, поточно во 1936. Тој бил последниот преживеан член на неговото семејство, Thylacinidae;Примероци на другите членови на семејството биле пронајдени во фосилите кои потекнувале од раниот период на миоценот. Thylacinus Thylacine-от станал  исклучително редок со што и изумрел на Австралиското копно пред британското доселување на континентот, но преживеал на островот Тасманија заедно со уште неколку ендемски видови, вклучувајќи го и Тасманскиот ѓавол. Интензивниот лов е одговорен за неговото изумирање, но исто така и други фактори како болестите, воведувањето на кучиња како домашни миленичиња и човечкиот фактор, односно нивно доселување и уништување на нивниот локалитет. И покрај официјалната класификација како изумрени, истражувања за нив сеуште има и се објавуваат. Исто како тигрите и волците на северната хемисфера, од кои се добиени две од неговите заеднички имиња, thylacine-от бил на врвот од предаторството. Како торбари, тие не биле во тесна врска со овие плацентални цицачи, но конвергентната еволуција ја прикажува истата општа форма и адаптација. Нивните најблиски роднини се смета дека се "Тасманските ѓаволи". Тасманскиот тигар бил еден од само два вида торбари кој имаат торбичка кај двата пола.Thylacines -Откривање и Таксономија Првиот детален научен опис бил направен од страна на заменик геометар на Тасманија, Џорџ Харис во 1808 година, пет години по првото населување на островот. Харис првично го сместил thylacine-от во родот Didelphis, која бил создаден од страна на Лине за американскиот oпосум опишувајќи го како Didelphis cyanocephala, "dog-headed opossum". Признавањето дека австралиските торбари се фундаментално различни од познатите цицачи, довело до формирањето на современата класификација, како и во 1796, Geoffroy Sen Hilaire го создал родот Dasyurus и таму ги сместил Тасманските тигри во 1810. За решавање на мешавина на Грчката и Латинската номенклатура, името на видовите биле променети во cynocephalus. Во 1824 година, тиле биле одвоени надвор во својот род, Thylacinus, од страна на Теминк. Заедничкото име произлегува директно од името на родот, кој потекнува од грчкиот thýlakos, што значи "носење" или "вреќа". Тасманскиот ѓавол и thylacine-от, били етикетирани како членови на родот Didelphis, од страна на Харис во 1808 со детален опис. Неколку студии го поддржуваат thylacine-от да биде како базален член на  родот Dasyuromorphia и поврзан со Тасманскиот ѓавол како најблиски живи роднини. Сепак, истражувањето објавено во "Истражувања за геномот" во јануари 2009 година укажува на тоа дека тој може да биде повеќе поблизок до "ѓаволот" и тесно поврзан со thylacine-от. [su_button url="http://idsbiolozi.com/?p=875&page=2" background="#35d63f" color="#1b1616" size="7" wide="yes" radius="0" icon="icon: arrow-right" text_shadow="0px 0px 1px #f62f2f"]Следна страна[/su_button] [caption id="attachment_876" align="alignnone" width="450"]Класификација Класификација[/caption] Thylacine_cubs -Екологија  Малку е познато за однесувањето или живеалиште на thylacine-от. Неколку забелешки биле направени од животните во заробеништво, но и тие биле ограничени. Повеќето набљудувања биле направени во текот на денот додека тигарот бил активен природно ноќе. Тие забелешки, направени во дваесеттиот век, нагласуваат дека наскоро ќе доведе до негово исчезнување. Некои карактеристики на однесувањето се изведени на  заклучок од однесувањето на нивниот близок роднина, Тасманскиот ѓавол. Thylacine-от веројатно претендирал на сува еукалиптусна шума, мочуришта и пасишта во континентална Австралија. Домородните австралиски слики покажуваат дека thylacine-от живеел во текот на копното на Австралија и Нова Гвинеја. Thylacine-chicken Thylacine-от бил ноќен ловец, каде дневните часови ги трошел во мали пештери или шупливи стебла, во корите итн. Претендирал да се повлекува во планините и шумите за засолниште во текот на денот, и да лови на отворено во текот на ноќта. Рани набљудувачи забележале дека животното било вообичаено срамежливо и таинствено, со свеста за присуството на луѓето и, генерално, избегнување контакт, и покрај тоа што повремено се покажувале испитувачки особини. [caption id="attachment_890" align="alignnone" width="467"]Последниот познат Тасмански тигар, сликан во 1933 во Зоолошката во Беаумарис. На сликата е мажјак познат под име "Бенџамин" Последниот познат Тасмански тигар, сликан во 1933 во Зоолошката во Беаумарис. На сликата е мажјак познат под име "Бенџамин"[/caption]

Датум на објава:
Jan. 26, 2024, 8:27 a.m.